Lajme

Votimet në Amerikë ndër vite

Nga brohoritja e emrave të kandidatëve, deri në skanime elektronike, natyra e votimit ka një histori të gjatë, e ndonjëherë të trazuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Votimi është themeli i demokracisë amerikane, por Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara nuk thotë saktësisht se si amerikanët duhet të votojnë në zgjedhje.
Neni 1, Seksioni 4 thjesht thotë se i takon secilit shtet të përcaktojë “Kohën, vendet dhe mënyrën e mbajtjes së zgjedhjeve”.

Gjatë 200 viteve të fundit, mekanika e votimit ka evoluar nga “votat me zë”.

Votimi me zë

Për 50 vitet e para të zgjedhjeve amerikane, shumica e votimeve nuk u bë në mënyrë private dhe votuesit nuk bënë as zgjedhjen e tyre në një fletë votimi. Në vend të kësaj, ata me të drejtë vote (vetëm burra të bardhë në atë kohë) shkuan në gjykatën lokale dhe hodhën publikisht votën e tyre me zë të lartë.

E njohur si “viva voce” ose votim me zë, kjo formë e dukshme e votimit publik ishte ligj në shumicën e shteteve deri në fillim të shekullit të XIX -të dhe Kentucky e mbajti atë deri më 1891.

Ndërsa votuesit mbërritën në gjykatë, një gjykatës do t’i bënte ata të betoheshin në një Bibël se ata ishin ata që thanë se ata nuk kishin votuar tashmë. Pasi të betohet, zgjedhësi i thërriste nënpunësit dhe shpallte kandidatët e tij të zgjedhur në secilën garë.

Fushatat dhe ngacmimet u lejuan në vendin e votimit dhe karnavalet shpesh shoqëronin zgjedhjet e parakohshme amerikane, të cilat mund të shpjegojnë pse zgjedhjet në epokën e votimit me zë urdhëruan norma të pjesëmarrjes deri në 85 përqind.

Votimet e para me letër

Votimet e para me letër filluan të shfaqeshin në fillim të shekullit të XIX-të, por ato nuk ishin standardizuar apo edhe shtypur nga zyrtarë të zgjedhjeve qeveritare. Në fillim, fletëvotimet nuk ishin asgjë më shumë se copa letrash mbi të cilat votuesi shkroi emrat e kandidatëve të tij dhe ra në kutinë e votimit.

Gazetat filluan të shtypnin fletëvotimet bosh me titujt e secilës zyrë për votim, të cilat lexuesit mund t’i grisnin dhe t’i plotësonin me kandidatët e tyre të zgjedhur.

Pastaj partitë politike u zgjuan. Nga mesi i shekullit të XIX-të, zyrtarët shtetërorë të partisë Republikane ose Demokratike do të shpërndanin fletushka për votuesit që rendisnin vetëm kandidatët e partisë së tyre për zyra.

Ato u quajtën “bileta” republikane dhe demokratike sepse drejtkëndëshat e vegjël prej letre ngjanin me biletat e trenit të shekullit të XIX-të. Besimtarët e partisë mund të përdorin ligjërisht biletën e para-shtypur si fletëvotim të tyre aktual, duke e bërë më të lehtë se kurrë të votojnë drejtpërdrejt në vijën e partisë.

Votimi Australian i Letrës

Fletëvotimet partizane në letër qeverisën gjysmën e dytë të shekullit të XIX-të, duke çuar në akuza të shpeshta për mashtrim të votuesve dhe thirrje për reformën zgjedhore. Zgjidhja erdhi nga Australia, e cila ishte pionere e votimit të parë të standardizuar, të shtypur nga qeveria më 1858.

E ashtuquajtura fletëvotim australian, i cili u shtyp me emrat e të gjithë kandidatëve dhe iu dorëzua votuesve në vendin e votimit, ajo u miratua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara nga New York dhe Massachusetts më 1888.

Makinat e para të votimit

Në fund të shekullit të XIX-të, Jacob H. Myers, shpiku makinën e tij të votimit “Booth Automatic” të operuar me levë, një mrekulli inxhinierike që do të mbizotërojë në zgjedhjet amerikane nga 1910 deri më 1980.

Douglas Jones, një profesor i shkencave kompjuterike në Universitetin e Lowa-s, ka hulumtuar në historinë e makinerive të votimit dhe konkludon se kontrabandimi novator i Myers kishte më shumë pjesë lëvizëse se çdo makinë tjetër e ditës së saj, përfshirë automobilin. Këto makina votimi të hershme peshonin qindra paund, kushtonin mijëra dollarë dhe do të instaloheshin në cep të bashkisë lokale të qytetit për dekada.

Secili kandidat për secilën garë kishte një levë të vogël pranë emrit të tij ose të saj dhe amerikanët votuan, duke tërhequr levat e kandidatëve të tyre të zgjedhur. Nëse ata do të donin të votonin përgjatë një linje të vetme partie, ata mund të tërhiqnin një levë që zgjidhte automatikisht kandidatët Republikanë ose Demokratë.

An undated photo of a hand pushing a lever in  a voting booth.

©history

Por brenda makinës, procesi i numërimit të votave ishte tepër kompleks, thotë Jones. Kishte 200 ose më shumë leva në faqen e makinës, dhe pas secilës levë kishte mekanizma që parandalonin numërimin e votës derisa të tërhiqej leva përfundimtare (në rast se një votues ndërron mendje). Levat e drejta të partisë duhej të ishin të lidhura me çdo levë kandidate në biletë dhe asnjë prej tyre nuk kërkonte një vat të vetëm të energjisë elektrike.

“Fuqia e vetme që kërkohej ishte fuqia e muskujve për të tërhequr levat e vogla për të votuar për kandidatët dhe më pas më shumë fuqi për muskujt për të lëvizur levën e madhe që hapi dhe mbylli perden,” thotë Jones.

Kartat e Punch dhe Dhomat e Varura

Sistemet e para të votimit me karta punch dolën në vitet 1960, kur kompanitë si IBM i bënë kartat e shënimit të duken si e ardhmja e epokës së kompjuterit.

Risi e madhe e kartave të grushtit, thotë Jones, ishte se fletët e votimit mund të numëroheshin nga kompjuterët, të cilët më pas mund të prodhonin votime të menjëhershme të votave natën e zgjedhjeve, diçka që votuesit tani e marrin si të mirëqenë.

Por këto sisteme gjithashtu kishin të meta, të cilat u bënë të qarta me dhimbje gjatë rinumërimit famëkeq të Florida të zgjedhjeve presidenciale të vitit 2000. Kjo është kur amerikanët u njohën me terma të rinj si “çadrat e zbrazëta”, “çadrat shtatzëna” dhe “çadrat e varura”.

Electronic voting

©history

Gjatë rinumërimeve të bëra në Florida, zyrtarëve të zgjedhjeve iu desh të ekzaminonin çdo fletëvotim me dorë për të përcaktuar nëse shufrat e varura ose të zbrazëta duhet të numërohen ose hidhen jashtë.

Votimi nga ‘iPad’

Pas rinumërimit të Floridës, Kongresi miratoi Aktin e Ndihmës për Votën e Amerikës të vitit 2002, i cili urdhëroi standarde më të larta për pajisjet e votimit të përdorura në zgjedhjet federale.

“Akti Ndihmoni Amerikën supozoi se teknologjia me ekran me prekje do të ishte e ardhmja e votimit”, , dhe në fillim të viteve 2000, pati një valë të madhe të miratimit të makinave të votimit në ekran me prekje, dhe më pas një reagim të madh’’, thotë Jones

Në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016, makinat elektronike të votimit në 21 shtete u shënjestruan nga hakerët rusë.

Si rezultat, disa shtete kanë hequr makinat e tyre të shtrenjta për votimin në ekran me prekje dhe janë kthyer përsëri në fletëvotimet e bazuara në letër.

‘Scantron’

Menjëherë pasi makinat e para të votimit me karta dolën në treg në vitet 1960, një teknologji konkurruese bëri votimin e quajtur makina skanimi optik.
Jones thotë se këto makina votimi janë frymëzuar drejtpërdrejt nga format e skanueshme të mbushura me flluska, të përdorura për të graduar automatikisht testet e standardizuara.

Me frikën mbi makineritë e votimit të hakuara dhe më shumë shtete që inkurajojnë votimin e hershëm me postë, teknologjia e skanimit optik është tani mënyra më e popullarizuar për të hedhur një votë në Amerikë.

Fletëvotimet e mbushura me letra mund t’u dërgohen votuesve me lehtësi, duke zvogëluar nevojën për vullnetarë të vendeve të votimit dhe duke zgjeruar shumë kornizën kohore të votimit përtej ditës së zgjedhjeve.

SHBA Votimet

Të ngjashme