Lajme

Uragani Ida goditi Luizianën

Uragani Ida, një uragan i shquar si “jashtëzakonisht i rrezikshëm” i kategorisë 4, zbarkoi pranë Port Fourchon, Luiziana, në orën 11:55 të mëngjesit me orën të dielën (29 gusht), duke sjellë erëra maksimale të qëndrueshme prej 240 km/orë dhe stuhia “jashtëzakonisht kërcënuese për jetën” rritet nga 3.7 në 4.9 metra, sipas Qendrës Kombëtare të Uraganëve.

©Live Science

Stuhia erdhi në det 16 vjet pasi Uragani Katrina shkatërroi rajonin, duke vrarë më shumë se 1,800 njerëz kur ra në tokë si një stuhi e Kategorisë 3. Ida është stuhia e parë e emëruar e sezonit 2021 që arriti në tokë në SHBA.

Që nga ora 13:00 sipas kohës lokale, stuhia gjigante po binte në veriperëndim me 21 km/orë dhe ishte rreth 55 milje (90 kilometra) në jugperëndim të New Orleans, sipas një përditësimi nga NHC.

Erërat e forcës së uraganit shtrihen 85 kilometra nga syri i stuhisë, ndërsa erërat e stuhisë tropikale shtrihen 240 milje (240 km) nga syri gjigant i Ida -s. Ndërsa syri i Ida lëviz në breg, dëmtimet katastrofike të erës ka të ngjarë në zona të mëdha të Luizianës juglindore, tha NHC. Këto erëra ka të ngjarë të çojnë në ndërprerje të përhapura të energjisë dhe dëmtim të pemëve, sipas NHC.

Guvernatori John Bel Edwards nuk pranoi të lëshonte një urdhër evakuimi të detyrueshëm, duke thënë se nuk kishte kohë të mjaftueshme për t’u përgatitur për një, raportoi Accuweather. Në vend të kësaj, Kryetari i Bashkisë së New Orleans Latoya Cantrell u kishte kërkuar njerëzve që të evakuoheshin vullnetarisht ose të “ulnin këmbën”, sipas Accuweather.

Spitalet aktualisht janë “të mbushura” me pacientë me COVID-19 të cilët ose ishin shumë të sëmurë për t’u evakuuar ose nuk kishin ku të transferoheshin, raportoi The Citrus County Chronicle.

“Ne nuk kemi asnjë vend për t’i sjellë ata pacientë. Jo në shtet, as jashtë shtetit,” tha Edwards në një konferencë shtypi të shtunën (28 gusht).

Sidoqoftë, spitalet janë më të përgatitur tani sesa ishin gjatë uraganit Katrina, me gjeneratorë rezervë të mjaftueshëm për të qëndruar gjatë ndërprerjeve të zgjatura të energjisë, raportoi The Advocate./LiveScience

Të ngjashme