Lajme

Sinatra dhe lidhja e tij me mafian

Frank Sinatra kishte një bagazh të mbushur me aventura të ndryshme. Ishte një këngëtar, aktor dhe fitues i Çmimit të Akademisë, pjesëtar i vjetër i Rat Pack.

Madje në kulmin e karrierës së tij, u përfol se “çdo grua dëshiron ta ketë atë; çdo njeri dëshiron të jetë ai. ”

Por përkundër këtyre, përgjatë historisë flitej se edhe për një lidhje të mundshme të Sinatrës me mafian.

Byroja Federale e Hetimit gjurmoi Sinatran për mbi 40 vjet, duke grumbulluar një dosje prej mijëra faqesh në lidhje me lëvizjet, fjalët dhe miqësitë e tij me mafian. Dosjet, të cilat u bënë publike pas vdekjes së Sinatrës më 1998, mbulojnë Sinatrën gjatë gjithë karrierës së tij të stuhishme – dhe lexohen si një tregim drithërues i një jete që ai bëri “rrugën e tij”.

Sinatra u bë me famë gjatë viteve 1940 dhe shumë shpejt tërhoqi vëmendjen e FBI për pretendimet se ai kishte paguar një mjek 40,000 dollarë për ta deklaruar atë të papërshtatshëm për shërbimin e Luftës së Dytë Botërore.

Megjithëse FBI hodhi poshtë akuzat, duke e quajtur legjitime përjashtimin e tij për një problem në daulle të veshit dhe çështje psikologjike, zërat se ai do të shmangej nga drafti vazhduan gjatë gjithë jetës së tij dhe madje kjo dëmtoi karrierën e tij në fund të viteve 1940.

Gjatë qëndrimit të tij të gjatë në krye të FBI, J. Edgar Hoover mblodhi edhe dosje të panumërta të njerëzve më të famshëm. Por në veçanti, ai ishte tërhequr nga Frank Sinatra, “The Voice”.

E ndoqi për vite me rradhë, duke bërë një dosje në atë se 2,400 faqe, nga e cila dolën lidhjet e këngëtarit të famshëm me mafian, e cila do ta ndihmonte atë për të bërë karrierë, por edhe me Partinë Komuniste.

Sinatra gjithmonë i ka mohuar këto pretendime, madje edhe kur në vitin 1981 u thirr si dëshmitar në një gjyq të mafias. Ai u hetua në mënyrë të përsëritur, asnjëherë nuk iu nënshtrua akuzave penale për krime mafioze.

Dosja u bë publike në vitin 1998, por pa një fashikull themelor prej 25 faqesh, i mbrojtur nga sekreti shtetëror, i cili do të shpjegonte se pse nuk janë gjetur asnjëherë prova konkrete kundër tij; apo nëse ka patur, janë varrosur me urdhër nga lart.

Urdhëra që dëshmojnë se vëllezërit Kennedy,  i kishin borxh Sinatras për zgjedhjen e John-it si president me mbështetjen e sindikatave në Michigan dhe Illinois. Sindikata këto që thuhet se ishin të kontrolluara nga mafia, e ku Sinatra kishte thënë fjalë të mira në favor të JFK-së./history

Të ngjashme