Lajme

Pse Olimpiada e parë homoseksuale ishte një moment revolucionar në sport

Organizatorët e ngjarjes në San Francisko u përballën me sfida të mëdha, duke përfshirë edhe përballjen me një padi nga Komiteti Olimpik i SHBA-së. Këngëtarja Tina Turner ishte e ftuara kryesore në ceremoninë e hapjes në San Francisko për Lojërat e para Gay më 1982, por mbikëqyrësi i qytetit Doris Ward mori reagim më të madh nga turma kur tha “Unë do të doja t’ju ftoja të gjithëve në Olimpiadën e parë Gay “, kujton Jim Hahn, një nga afërsisht 1.300 konkurrentët në ngjarjen përuruese.

“Dhe situata thjesht u acarua”, thotë ai. 

Por, Lojërat Gay I, të cilat u zhvilluan nga 28 gusht deri më 5 shtator 1982, u përballën me shumë sfida, përfshirë padinë e Komitetit Olimpik të SHBA-së që ndalonte ngjarjen të përdorte emrin “Olimpiada Gay”. Veprimi ligjor ishte një mikrokozmos i diskriminimit të trajtuar nga komuniteti LGBT+, i cili ende po krijonte një vend për njerëzit queer në shoqërinë amerikane.“Është Olimpiada e Rat, është Olimpiada e Xerox, është Olimpiada e Policisë.

“Mund të kesh një Olimpiadë për çdo gjë, ” thotë Shamey Cramer, një notar që drejtoi ekipin e Los Angeles në Lojërat e para.

USO.C. arriti të bllokojë përdorimin zyrtar të termit “Olimpik”, por padia dha mbështetje për Lojërat, veçanërisht në mesin e komunitetit homoseksual. Pjesëmarrësit në ngjarjen përuruese sot kujtojnë Gay Games I, si një moment vendimtar për atletët homoseksualë në të gjithë botën. “Kur futem në ceremonitë e hapjes së (Lojrave Gay), unë gjithmonë përjetojë atë ndjenjën kur historia kthehet”, thotë Hahn.

Tom Waddell, një ish-olimpik amerikan, ishte një nga organizatorët kryesorë të Lojërave të para Gay. Një atlet me dy sporte në kolegj, Waddell i cili vdiq nga SIDA më 1987 ishte akoma i mbyllur në vitin 1968, kur ai zuri vendin e gjashtë në Lojërat Olimpike Verore në Mexico City. Waddell këshilloi sprinterët amerikanë John Carlos dhe Tommie Smith atje në deklaratat e tyre publike në lidhje me përshëndetjen e tyre të Black Power, një nga protestat më të dukshme në historinë e sportit. Ashtu si shumë atletë të tjerë LGBT+, Waddell bëri një deklaratë të ngjashme, të fuqishme me një ngjarje për atletët homoseksualë. “Ju vlerësoheshit si një mbretëreshë tërheqëse, këto ishin stereotipet për garuesit LGBT+ që iu prezantuan publikut në atë kohë,” thotë Rick Thoman, ata kurrë nuk menduan se ne ishim në gjendje të ishim atletikë dhe të ishim homoseksualë në të njëjtën kohë”, thotë Rick Thoman, një atlet i fushës që garoi në Lojërat e para Gay.

Një numër ligash sportive gay dhe lezbike u shfaqën në vitet 1970, pasi komuniteti LGBT+ gradualisht u shpall në shoqërinë e zakonshme. Megjithatë, shumë dyqane për atletët homoseksualë, përkatësisht ligat e bowlingut dhe bilardos, ishin akoma të lidhura me baret që kishin shërbyer si porte të sigurta për dekada të tëra.

Si zhvillohen lojërat e para

Në Lojërat Gay I, ekipet u organizuan sipas qyteteve, secila duke hartuar uniformat e veta. Grupet e moshave nuk ishin të standardizuara dhe skuadrat për stafetë dhe sportet e tjera ekipore shpesh organizoheshin në baza ad hoc.

Lojërat e ardhshme do të ishin më të organizuara, por ato gara ruanin disa elementë thelbësorë të Lojërave të para: Atletët e të gjitha niveleve dhe orientimeve janë të mirëpritur dhe fitimi nuk konsiderohet aq i rëndësishëm. Pjesëmarrësit shkonin nga atletët elitë te fillestarët.

Charlie Carson, një notar që udhëtoi nga Nju Jorku për Gay Games I më 1982, kujton se takoi një notar të ri nga Australia i cili nuk kishte konkurruar kurrë kundër të tjerëve. Ndërsa po ngrohej, Carson dhe të tjerët i dhanë këshilla për pikat më të holla të çdo goditjeje për të siguruar që ai nuk do të skualifikohej.

Përveç boksit, basketbollit, notit dhe një numër sportesh të tjera tradicionale olimpike, Lojërat Gay shfaqën bilardo, bowling dhe një garë fizike të mbajtur në Teatrin historik Castro. Për dy javë, vendet rreth San Franciskos ishin qendra të aktivitetit, me restorante, dyqane dhe klube nate në rrethin Castro që ofronin oferta speciale për atletët.

Pjesëmarrja ishte mesatare në fillim, thonë pjesëmarrësit, por u rrit ndërsa Lojërat vazhduan. Rreth 10,000 spektatorë morën pjesë në ceremoninë e hapjes në stadiumin Kezar. Një pjesëmarrës vlerëson se midis 6,000 dhe 7,000 tifozë ndoqën ceremoninë e mbylljes. Mbulimi i gjerë i Lojërave të para u gjet vetëm në Reporter të Bay Area.

Falë përpjekjeve të Cramer, Hahn, Carson, Thoman dhe shumë të tjerë, Lojërat Gay janë zhvilluar çdo katër vjet që nga viti 1982, me botimet e fundit që tërheqin një numër të krahasueshëm të atletëve me Olimpiadën dhe Paralimpiadën. Carson mbetet krenar për ndikimin e Lojërave Gay në Olimpiadën dhe botën më të gjerë sportive.

“Ne nuk ishim të pavëmendshëm për faktin se ajo që po bënim në Lojërat e para ishte novatore,” thotë ai. Gjashtë vjet pas Lojërave të para Gay, kalorësi Robert Dover u bë atleti i parë haptazi homoseksual që konkurroi në Olimpiadën moderne. Fituesi i medaljes së artë olimpike, Bruce Hayes, doli publikisht ndërsa konkurronte në Gay Games III më 1990. Katër vjet më vonë, zhytësi Greg Louganis doli si pjesë e ceremonisë së hapjes së Lojërave Gay IV. Sipas Outsports, kishte të paktën 185 atletë hapur LGBT në Lojërat Olimpike 2020 në Tokio.

Lojërat gjithashtu çuan në një bum në formimin e klubeve sportive homoseksuale në të gjithë Amerikën. “Njerëzit u kthyen në komunitetet e tyre dhe sportet homoseksuale sapo dolën nga punimet e drurit,” thotë Thoman, i cili është ende anëtar i një klubi që u formua pas Lojërave./history/

Të ngjashme