Lajme

Monument i lashtë i lidhur me mbretin Arthur

Një varr misterioz prej guri në Anglinë perëndimore i njohur si Guri i Arturit, për shkak të lidhjeve të tij me mbretin mitik Artur u krijua pothuajse 6,000 vjet më parë si pjesë e një “peizazhi ceremonial” të përpunuar në të gjithë zonën, sipas arkeologëve.

England king arthur stone monument

Gërmimet këtë vit pranë strukturës së lashtë guri në zonën rurale Herefordshire, vetëm në lindje të lumit Wye midis Anglisë dhe Uellsit, tregojnë se vendi u pushtua së pari nga një tumë prej balte që tregon për një strukturë tjetër antike aty pranë; por që disa qindra vjet më vonë, ajo u rindërtua dhe u riorganizua për të treguar kodra shumë më në jug, tha drejtuesi i projektit Julian Thomas, një profesor i arkeologjisë në Universitetin e Mançesterit në Mbretërinë e Bashkuar, në një email.

“Ky është një peizazh ceremonial si ato përreth Stonehenge ose Avebury, por më herët,” tha Thomas. “Sigurisht që nënkupton se ky është një vend që ishte i rëndësishëm politikisht ose shpirtërisht në fillim të neolitit.”

Monument guri i mbretit të Anglisë Arthur

Guri i Arturit përbëhet nga nëntë gurë të drejtë ose “në këmbë” që mbështesin një “gur themeli” të madh që peshon më shumë se 25 ton (23 ton metrikë). Kalimi nën të çon në atë që mendohet të jetë një dhomë varrimi, megjithëse aty nuk janë gjetur mbetje njerëzore.

Struktura e merr emrin nga legjendat e mbretit Arthur, i cili thuhet se i ka rezistuar pushtimit sakson të Britanisë rreth 1.500 vjet më parë.

Disa ngjarje historike gjithashtu kanë ndodhur atje, duke përfshirë një duel midis kalorësve gjatë Luftërave të Trëndafilave në shekullin e 15 -të. Më 1645, gjatë Luftës Civile Angleze, Mbreti Charles darkoi me ushtrinë e tij atje. Dhe sipas faqes së internetit Mysterious Britain, Arthur’s Stone ishte frymëzimi i C.S. Lewis për “tryezën prej guri” ku Aslan Luani u sakrifikua në tregimet e tij “Narnia”.

Gurët e mbijetuar mendohet të jenë pjesë e një varri të ndërtuar rreth 5,500 vjet më parë që ishte rreshtuar në një hendek të spikatur midis kodrave në horizont.

Karakteristika të tjera të peizazhit, duke përfshirë disa tuma të tjera prej balte dhe një “rrugë” dhe rrethim neolitik, ishin “një tregues se ky ishte një vend ku njerëzit vinin për tubime, takime, [dhe] gosti … dhe një vend që ruante rëndësinë e tij për shekuj, “tha ai./livescience

Të ngjashme