Lajme

FDA ndalon shitjen e cigareve elektronike

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) bllokoi shitjen e më shumë se 55,000 produkteve të cigareve elektronike me shije, njofton CNN.

FDA lëshoi ​​urdhra mohimi për produktet e sistemit elektronik të shpërndarjes së nikotinës (ENDS), duke thënë se ato paraqesin një kërcënim për shëndetin publik për të rinjtë në SHBA.

“Sigurimi i produkteve të reja të duhanit, që i nënshtrohen një vlerësimi nga FDA, është një pjesë kritike e qëllimit tonë për të zvogëluar sëmundjet dhe vdekjet e lidhura me duhanin”, tha ushtruesja e detyrës së Komisionerit të FDA-së, Janet Woodcock.

“Ne e dimë që produktet e duhanit me shije janë shumë tërheqëse për të rinjtë, prandaj vlerësimi i ndikimit të përdorimit potencial ose aktual të të rinjve është një faktor kritik në vendimmarrjen tonë për produktet që mund të tregtohen”, shtoi ajo.

Megjithëse produktet e cigareve elektronike shpesh tregtohen si mjete për të ndihmuar të rriturit të lënë duhanin, ekspertët e shëndetit kanë alarmuar për vite me radhë për një rritje në përdorim te fëmijët dhe adoleshentët.

Shitjet e cigareve elektronike amerikane u rritën me gati 300% midis nëntorit 2016 dhe gushtit 2019, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Matthew Myers, president i fushatës “Tobacco-Free Kids”, tha se vendimi është një hap në drejtimin e duhur, por nuk shkon aq larg sa duhet.

“Veprimi i FDA mbulon vetëm një pjesë të më shumë se 6.5 milionë produkteve të duhanit, për të cilat FDA ka marrë aplikime marketingu dhe nuk përfshin asnjë markë të cigareve elektronike me një pjesë të konsiderueshme të tregut ose që janë më të popullarizuara te fëmijët, si p.sh. Juul, marka numër një për të rinjtë”, tha Myers, në një deklaratë për CNN.

“Në vitin 2020, mbi një milion nxënës të shkollave të mesme përdorën cigare elektronike mentol, duke përfshirë 44.5% të të rinjve që përdorën produkte fishekësh të aromatizuar dhe të mbushur si Juul”, shtoi Myers.

FDA vuri në dukje rishikimin shkencor të cigareve elektronike mentol, në krahasim me cigaret elektronike të tjera me shije jo duhani.

Ndërsa produktet e mentolit nuk u përfshin në vendimin e së enjtes, vlerësimi i FDA-së për ato cigare do të marrë në konsideratë të njëjtën pyetje: përfitimet për përdoruesit e rritur a paraqesin rrezik te të rinjtë?

Të ngjashme