Lajme

Amendamenti që u dha të drejtë 18 vjeçarëve për votim

Amendamenti i 26 uli moshën ligjore të votimit në Shtetet e Bashkuara nga 21 në 18.

Debati i gjatë mbi uljen e moshës së votimit filloi gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe u intensifikua gjatë Luftës së Vietnamit, kur të rinjve iu mohohej e drejta  e votës, teksa po rekrutoheshin për të luftuar për vendin e tyre.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, presidenti Franklin D. Roosevelt uli moshën minimale për moshën e tërheqjes ushtarake në 18, në një kohë kur mosha minimale e votimit, siç përcaktohet nga shtetet individuale kishte qenë historikisht 21 vjeç.

“Old enough to fight, old enough to vote” u bë një parullë e zakonshme për një lëvizje për të drejtat e të rinjve dhe më 1943 Georgia u bë shteti i parë që uli moshën e votimit nga 21 në 18, në zgjedhjet shtetërore dhe lokale që u mbajtën asokohe atje.

Jennings Randolph, atëherë një kongresmen demokrat nga Virginia, prezantoi legjislacionin federal për të ulur moshën e votimit më 1942. Kjo ishte e para nga 11 herë që Randolph, i cili më vonë u zgjodh në Senat, do të prezantonte një projektligj të tillë në Kongres.

Forca lëvizëse e përpjekjeve të Randolph ishte besimi i tij në rininë e Amerikës, për të cilin ai thoshte: “Ata kanë një ndërgjegje të madhe shoqërore, janë të hutuar nga padrejtësitë në botë dhe janë të etur për të korrigjuar ato sëmundje”.

Mbështetja Presidenciale dhe nga Kongresi për Amendamentin e 26-të

Dwight D. Eisenhower, i cili udhëhoqi forcat e armatosura amerikane drejt fitores në Evropë në vitin 1945, më vonë u bë presidenti i parë që shprehu publikisht mbështetjen e tij për një ndryshim kushtetues që ul moshën minimale të votimit. Në fjalimin e tij më 1954, Eisenhower deklaroi: “Për vite me radhë, qytetarët tanë nga mosha 18 deri në 21 vjeç, në kohë rreziku, janë thirrur për të luftuar për Amerikën. Ata duhet të marrin pjesë në procesin politik që prodhon këtë thirrje fatale.”

Në fund të viteve 1960, me Shtetet e Bashkuara të përfshira në një luftë të gjatë, të kushtueshme në Vietnam, aktivistët e të drejtave të votimit të të rinjve mbajtën marshime dhe demonstrata për të tërhequr vëmendjen e ligjvënësve për hipokrizinë e hartimit të burrave të rinj që nuk kishin të drejtë vote.

Në vitin 1969, jo më pak se 60 rezoluta u prezantuan në Kongres për të ulur moshën minimale të votimit, por asnjë nuk rezultoi në ndonjë veprim. Vitin pasues, kur Kongresi miratoi një projektligj për zgjatjen dhe ndryshimin e Ligjit për të Drejtat e Votimit të vitit 1965, ai përmbante një dispozitë që uli moshën e votimit në 18 në zgjedhjet federale, shtetërore dhe lokale.

Megjithëse ai nënshkroi projektligjin, presidenti Richard M. Nixon lëshoi ​​një deklaratë publike, duke deklaruar se ai besonte se dispozita ishte antikushtetuese.

“Megjithëse unë e mbështes fuqimisht votën e 18-vjeçarëve,” vazhdoi Nixon, “Unë besoj – së bashku me shumicën e studiuesve kryesorë të Kombit të Kushtetutës që Kongresi nuk ka fuqi ta miratojë atë me statut të thjeshtë, por përkundrazi kërkon një ndryshim kushtetues ”

 Kalimi, Ratifikimi dhe Efektet e Amendamentit të 26-të

Më 10 mars 1971, Senati i SHBA votoi unanimisht në favor të ndryshimit të propozuar. Pas një votimi dërrmues të Dhomës për në 23 mars, Amendamenti i 26-të u kaloi shteteve për ratifikim. Pak më shumë se dy muaj – periudha më e shkurtër kohore për çdo ndryshim në historinë e SHBA – tre të katërtat e domosdoshme të legjislaturave të shtetit (ose 38 shtete) ratifikuan ndryshimin e 26-të. Ai hyri zyrtarisht në fuqi më 1 korrik 1971, megjithëse presidenti Nixon e nënshkroi atë në ligj më 5 korrik 1971. Në një ceremoni të Shtëpisë së Bardhë ku morën pjesë 500 votues të sapo-ligjshëm, Nixon deklaroi: “Arsyeja që unë besoj se brezi juaj, 11 milionë votues të rinj, do të bëjnë aq shumë për Amerikën në shtëpi është se ju do të futni në këtë komb një idealizëm, ca guxim, disa qëndrueshmëri, disa qëllime të larta morale, që ky vend ka gjithmonë nevojë. ”

Megjithëse votuesit e rinj pritej të zgjidhnin sfiduesin demokrat George McGovern, një kundërshtar i Luftës së Vietnamit, Nixon fitoi me një diferencë të madhe votash.

E, pas një pjesëmarrjeje prej 55.4 për qind në 1972, pjesëmarrja e të rinjve pati rënie në 36 % në zgjedhjet presidenciale të vitit 1988. \history.com

Të ngjashme